I väntan på primörernas entré

14.03.2017 kl. 11:07

Jag är en stor vän av att äta enligt säsong, när råvarorna är som bäst, när grönsakerna och frukterna har fått växa i jord i egen takt och mognat på plantan.

Jag är en stor ovän av grönskaker och frukter som förädlats till att tåla att packas och transporteras långt och plockats råa, råvaror som vaxats för att se godare ut och inte ruttna samt grönsaker och frukter som behandlats med mognadsgas (som egentligen borde heta färggas).

Därför fick jag Mats-Eric Nilssons "Smakernas återkomst. När maten följer årstiderna" till julklapp. Den var väldigt bra och inspirerande. Provläs här.Jag har gjort flera maträtter inspirerade av boken. Förra veckan gjorde jag ekologiska palsternackschips. Jag som åt mycket chips förr men nu inte hade ätit det på snart tre år! Orsaken till det är de dåliga fetterna som används till det (även om de ibland försöker få det att låta bra på påstexten). Själv använde jag kokosolja (ekologisk kallpressad, inte silverpaket) till att steka i, eftersom det är bra och tål hög värme. Visst ser det gott ut?

 

Den här gången är det dags för en korg. Själva använder vi den som roskis på toaletten, men jag vet inte om den från början är menad som något annat...?

Korgen har hängt med i vår släkt rätt många år nu. Den kom in i bilden då min syster började hyra en möblerad lägenhet i Åbo 1997 då hon flyttade hit för att gå i gymnasiet. På toaletten stod den här korgen som roskis. År 2000 tog jag över lägenheten och så också roskisen! Jag minns att jag under gymnasietiden faktiskt funderade på att byta ut den och slänga den, men av nån orsak blev det aldrig av. Och glad är jag för det, för efter en paus på några år (då jag bodde på internat) fick den flytta in hos mig igen. Inte ens mannen i huset hade några invändningar på den gamla korgen i vårt gemensamma hem. Det kommer nog ta länge innan jag ger upp den här gamla trotjänaren!


källa: https://deittisivustoja.com/


Det som är roligt med korgen är att det står en massa namn i bottnen. Alla skrivna med skrivstil, och hälften kan jag inte ens tyda. Tyvärr står det inget år, eller vad de här personerna skulle ha med korgen att göra.De namn man iaf lyckas tyda är: A. Limberg, E. Suominen, Erik Andersson, Rettig, Suvinen och Sven. Om korgen ändå skulle kunna berätta vem ni är?

Här skriver jag mest om loppisfynd och gamla prylar som gått i släkten. Jag saknade själv fler finländska bloggar